Friday, September 16, 2011

Ihsan & Tetralogy of Fallot (TOF)

Nukilan kedua mama buat Ihsan...
Anak mama Ihsan dah berumur 27 hari n dia masih di hospital bawah jagaan nurses di SCN. Setiap hari mama akan pergi melawat Ihsan tapi hari ke hari perasaan akan berubah-ubah bergantung dengan condition Ihsan. Bila la anak mama ni dapat turn ke IJN dan dapat buat operation ASAP. Mohon Allah akan permudahkan urusan Ihsan ke IJN dan semoga pembedahan Ihsan selamat dan berjaya. Amin...
Ihsan mengalami masalah jantung. Nama saintifik heart diseasenya ialah Tetralogy of Fallot (TOF). Tak pernah dengarkan...? mama pun 1st time dengar bila anak sendiri mengalami masalah ini. Namun mama redha dan memohon agar Ihsan sembuh dan sihat. Mama sayangkan anak-anak mama....Adli & Ihsan... Semoga keluarga kita dilindungi dan diberkati oleh Allah...

Sayang anak mama Ihsan....nanti dah sihat kita ambil gambar banyak2 ye....kat SCN tak boleh nak snap pic ....



11 comments:

  1. semoga sume dipermudahkan utk bby ihsan yek..biar cepat sembuh n leh balik umah di samping abg adli n famili..=)..buat mama, banyak2 bersabar k...

    ReplyDelete
  2. tq lily....semoga semuanya berjalan lancar....sedih jugk bila tgk ofismate yg sama2 bulan melahirkan dpt bersama2 dgn anak diorg time raya n dah dpt wat kenduri akikah...tp mm try to be +ve...ada hikmah disebalik kejadian Allah...

    ReplyDelete
  3. as salam mama adli..
    mcm mna keadaan baby ihsan skrg.semakin sihat?

    ReplyDelete
  4. saya pun ada anak sakit tof, la ni follow up do penang general hospital dgn dr rostam, macam mana dgn anak puan dah ok ker buat dgn ijn? mcm mana prosesnya boleh share sikit..? hopefully anak puan dah sihat ...

    ReplyDelete
  5. saya pun ada anak sakit tof, la ni follow up do penang general hospital dgn dr rostam, macam mana dgn anak puan dah ok ker buat dgn ijn? mcm mana prosesnya boleh share sikit..? hopefully anak puan dah sihat ...

    ReplyDelete
  6. assalamualikum.. Alhamdulillah.keadaan ihsan bertambah baik..dia baru shj menjalani pembedahan jantung untuk TOF correction..InsyaAllah saya akan kembali aktif dan akan menceritakan pengalaman menemani ihsan sewaktu pembedahannya...TQ semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ... seronok saya dengar anak puan dah semakin baik... kami akan tunggu nak dengar pengalaman puan dengan anak puan nie... anak kami Chempaka pun la nie.. flw up dgn hospital besar penang... nak juga tanya anak puan ada ka diberi ubat oleh doktor bila didiagnos tof?
      anak kami dok baru bagi ubat nama "pranolol" 4mg .. kalau ada .. ada tak kesan sampingan bukan apa anak kami bila bagi ubat tu dia macam tak bermaya jadinya... risau pulak dah but bila tak kasi ubat ... ok sikit walaupun akan biru kaki tanagan bila dia aktif ...dah nak masuk 16 bulan belum boleh berjalan lagi masih mengesot aja... harap dapat berhubung dgn puan melalui ini untuk hadapai anak yg ada TOF ini... tima kasih

      Delete
  7. Salam..anak sy pon ada mslh TOF ni..blan depan kna oprate..sy risau sgt2..ank umur 15bulan..aktif..bdan dia sihat..tp dktr ckp dh bleh oprate..sbb darah dia semua ckup dh..tp sy takut nk jg dia lps oprate..mksud sy, pjagaan luka tmpt opration 2..mama adli bleh ka crita pgalaman ckt mcm mna pjagaan lps ank oprate?

    ReplyDelete
  8. Berrapaa lama jam ya anak dibedah dulu? Anak saya ssdg dibedah sekarang d serdNg hsptl dah 6 jam blum ada update lagi....

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.. boleh sy dptkn nombor contact tuan² n puan².. ank sy pun ada tof, date operation mggu dpn.. sy memerlukn sokongan mental.. harap tuan/puan boleh share pengalaman ngan saya.. no whatsapp sy 0126094662

    ReplyDelete