Tuesday, December 15, 2009

Adli's Fave Cartoon






Now that adli dah boleh jalan....mama so happy...mama sayang adli.
For today mama nak upload antara kartun kegemaran adli...yg boleh buat adli duduk seketika...mama pun boleh la rehat sekejap...
Kartun yg adli suka antaranya adlah....Dibo The Gift Dragon, Chuggington, Mickey Mouse Club House, Pocoyo...

Monday, November 9, 2009

Hujung Minggu Adli




Lama dah tak update blog 'Mama Adli' ni...busy sikit...mama baru balik dari PPK kat putrajaya...so almost 1w gak mama tinggalkan adli....last day tu papa datang jemput mama...adli pun sama...rindu sangat dengan anak mama ni...
sampai rumah malam...huh penat....adli sampai2 je terus kerja motor dia....yang buat mama terkejut dia boleh bangun n start tolak motor dia tu...wah..anak mama dah nak pandai jalan...happy sangat...baru tinggalkan seminggu dah banyak yg dia buat...termasuklah menagis kalau dia tak dapat sesuatu....huhu....sebenarnya....bertatih bersama motor tu 1st time dia buat....sblm ni dia cuma panjat2 sofa....almari....dll..
hari sabtu lepas...mama n papa with adli juga, pergi shopping....nak belikan mainan baru adli...so ni lah mainan yang mama belikan untuk adli... 'playskool step start walk n ride'.
happy nye adli bila dapat mainan baru tu....tolak je..jatuh bangun lagi..busy dia dengan mainan tu...
yang sdih n kesiannya adli, malam tu adli tak boleh tido...menagis je...pasai hidung dia sumbat, selsema n perut dia pun kembung....mama salah bagi makan apa tah...sian sangat dia..menagis sampai bengkak2 mata....jam 5am masa mama dah siap2 nak bawak adli g hospital....adli terlena...so biarkan lah adli tido dulu....dia tido sampai kul 9am....sian anak mama...
petangnya pulak menagis lagi sebab papa pulak nak tinggalkan adli...papa ada kursus 'Pro/E' kat PJ...sebelum papa bertolak...papa bawak adli jalan2 pusing kuarters...tapi bila papa dah pergi...mama pun bawak adli naik rumah...masa mama letak dia kat tilam...huhuhu..nagis lagi...bercucuran air mata....menagis sampai terlena....dengan mama....
tak lama lepas tu...wan n atuk pun sampai....kembali lah ceria anak mama...dia pun tunjuk mainan baru dia.....jatuh2 tolah...excited ada orang layan dia...
ini lah kisah hujung minggu anak mama 'ADLI'...

Friday, October 23, 2009

Adli Inside Mama's Womb

Usia kandungan:6w3d; Syukur mama bila nampak adli membesar dalam perut mama.

Usia kandungan mama:13w5d; see adli dalam kandungan lagi dah jadi habit dia hisap jari....sampai sekarang pun suka hisap jari.

Usia kandungan:35w4d; Adli playing with his umbilical cord. Sbb tu mama kena operate pasal adli dah terbelit dgn mainan dia tu...

Dah lama mama tak update blog ni...mama sibuk sikit dengan persiapan nak pergi PTK....so dikesempatan ni mama nak upload beberapa gambar masa mama pregnant...selalunya tiap kali mama pergi check-up memang kena scan...pasai nak tengok keadaan baby (adli) dalam perut mama ni...selalu doktor akan rekod kadar denyutan jantung, berat baby, femur length, diameter kepala dll.

Tuesday, October 13, 2009

Secret Recipe & Babyshop

basikal adli....cantik tak?


hazel cheese cake...yummy...

blueberry cheese.pun sodap...

brownies walnut...mama punya..lagi sodap...

Tadi lepas balik kerja n ambil adli....papa bawa pergi Secret Recipe...beli cake untuk hari jadi papa n mama...papa beli blueberry cheese & hazel cheese. Mama pulak pilih brownies walnut...
Mama n Papa beli yg slice pasai klu beli besar, nanti tak habis....rugi je...lagipun mama tak suka cheese cake...papa suka cheese cake...so solution nya beli sliced cake...senang and puas hati...
lepas beli cake..mama n papa pegi Babyshop pulak...yelah...mama n papa dah dapat cake,takkan adli tak dapat apa2...pusing-pusing...at last papa belikan adli "basikal" kot....(tengok gambar nanti mama upload)...sukanya adli...masa test tu siap ada bunyi dia buat...sampai ada lelaki cina senyum tengok adli...seronok sangat dapat basikal...tapikan, semalamnya papa dah belikan motor...tapi adli takut dengan motor tu...huhu.....
okla....

Wednesday, October 7, 2009

Syawal 1430











Tahun ni kami sekeluarga dapat beraya dengan kehadiran adli tersayang.....seronok rasanya...Adli pulak tak banyak kerenah time beraya....senang nak bawak dia beraya...time dalam kereta tido..sampai rumah orang dia cergas balik....geram tengok anak mama ni tido atas pangku mama.
Tahun depan InsyaAllah adli beraya mesti lagi seronok pasal dia dah dapat berjalan....penat mama nak kerja la pulak...

Sunday, October 4, 2009

Happy Birthday Mama...


Today is my birthday...4th october n i'm 30th now....hihi tua dah mama adli...hari ni 1st time mama sambut b'day as mama adli...bestnye...
Wishing me a happy living ahead with the best family in the world...mama,papa,adli......coming soon InsyaAllah.

Wednesday, September 30, 2009

Mama EL....

Today mama kena EL...kena jaga adli. Semalam ibu adli kena tahan wad coz BP dia tinggi...
Pagi tadi deptmnt mama ada buat perhimpunan bulanan staff..hehe..mama datang sekejap je,itu pun utk menjalankan part mama..bila dah settle mama balik la...papa lak kena pg kerja lambat...(alwayz) hehe..sampai mama balik.td mama balik pkl 9.30am...so papa pg kerja 10.30am, kul brp la papa sampai UTHM...
Luckly atuk n wan willing utk datang jaga adli till friday...so mama cuti hr ni je..klu idak sampai jumaat la...semalam anak dia kata mungkin hari ni keluar...tp wan dah ada ni...biarla ibu adli rehat sikit...hehe wan n atuk plk penat melayan adli.
Nway....hope ibu adli sihat semula n dapat rehat yg cukup...mesti ibu kepenatan masak time raya ni.
Adli...mama sayang kamu..skrg ni adli is my top priority in my life....

Sunday, September 27, 2009

Cuti Raya

Just came back from kampung....penat sungguh. Adli tido sepanjang jalan, bangun sekejap tadi nak susu...ni dah tido semula dengan papa...
Banyak progress Adli 1 week ni...dia dah pandai sebut "MAMA" (2nd day raya) n dah pandai memanjat n also dah berani-berani nak lepas tangan....mama takut je sayang kalau takde sesiapa yang perasan adli panjat2...takut terlepas sungguh...sakit nanti..
Yang paling menariknya kalau mama dah cantik2 bersiap nak jalan...jangan harapla dia nak pergi kat sesiapa selain mama n papa...pandai dia memilih..kalau wan tak pakai tudung n atuk ada....dengan atuk jela dia berkepit.sian kat wan...
esok mama kerja...kena hantar adli pegi rumah ibu, mama risau je dia tak nak...yelah dah seminggu berkepit ngan mama n papa...harap2 esok semua berjalan dengan lancar dan dipermudahkan segala urusan. Ibu, jaga lah adli baik-baik...

Friday, September 18, 2009

Thomas and Friends





One of the very first shows Adli really loved was Thomas and Friends...khusyuk sungguh kalau dia tengok...lagi-lagi bila dengar Thomas and Friends Song...

Thomas Theme Song




They're two they're four they're six they're eight
Shunting trucks and hauling freight
red and green and brown and blue
they're the really useful crew

All with different roles to play
Round Tidmouth sheds or far away,
Down the hills and round the bends
Thomas and friends

Thomas he's the cheeky one
James is vain but lots of fun
Percy pulls the mail on time
Gordon thunders down the line
Emily really knows her stuff
Henry toots and huffs and puffs
Edward wants to help and share
Toby, well let's say, he's square

They're two they're four they're six they're eight
Shunting trucks and hauling freight
red and green and brown and blue
they're the really useful crew

All with different roles to play
Round tidmouths or far away
Down the hills and round the bends
Thomas and friends

They're two they're four they're six they're eight
Shunting trucks and hauling freight
red and green and brown and blue
they're the really useful crew

All with different roles to play
Round tidmouths or far away
Down the hills and round the bends
Thomas and friends

Monday, September 7, 2009

Menu Adli Lagi....


Antara menu terbaru yang mama sediakan untuk adli ialah bubur nasi + labu,bubur nasi + jagung + brokoli, babur nasi + bayam + ikan bilis, dan pagi tadi mama masak bubur nasi + brokoli + ikan bilis....

Masa mama buatkan bubur + labu, malamnya adli menagis, merengek....rupanya anak mama ni kembung...sian dia...
Sama jugak masa mama masakkan bubur + sayur bayam....lagi teruk rengek adli...pukul 12am, tidur jap..pukul 1am...nangis lagi...sian, dah la selseme...
lepas ni 2 bahan tu mama tak campur lagi lah dalam bubur adli...

pagi tadi mama masak bubur nasi + brokoli + ikan bilis....hopefully adli sukakannya...

Tuesday, September 1, 2009

Dibo's Song



Adli really love this video..bila dengar je, melompat-lombat anak mama ni...
Hari tu mama buka lagu dibo ni kat YouTube, Adli dari bilik boleh keluar dengan walker dia, dia pandang tv..hehe...mama bukak kat laptop la sayang...
Mama pun suka lagu ni...

Thursday, August 27, 2009

Wednesday, August 26, 2009

Bubur Nasi + Brokoli














Hari ini mama bekalkan adli bubur nasi + brokoli. Harap-harap adli sukakannya.
Pagi tadi macam biasa selepas sahur mama start masak bubur . Dalam kesibukan memasak, adli pun nak bangun sahur juga...dia nak susu...mama bancuhkan 6oz...tapi adli minum 3oz sahaja...dah kenyang kot...so mama tinggalkan adli dengan papa...
Back to the kitchen, bubur adli hampir kembang...so mama rebus sekejap brokoli, basuh botol susu adli, dll...
Jenguk jap adli, rupanya dia belum tido...sedang meniarap...mama pergi dekat ...hehe rupanya adli sedang meneran...nak poo poo..biarkan adli dulu....gi dapur tengok bubur adli....dah masak, ok matikan apinya..
Misi seterusnya..bersihkan adli...
Adli dah bersih, ingat nak pergi blend nasi dia...ulit adli jap...asyiknya dia hisap jari...nak susu lagi kot...so mama bancuhkan lagi 3oz...kali ni habis...burp.....kenyang..tido dengan papa ya sayang....
Masa nak ceduk masukkan nasi adli dalam blender, mama nampak ada bendasing...huhu, spider masuk dalam bubur adli....
Temgok jam dah pukul 6.30am...sempat lagi ke nak masak ni....?tp takkan nak bagi adli makan bubur yg dah tercemar ni....
Akhirnya masak jugak...siap semua pukul 7.00am...lega..
adli tidur lagi....pukul 7.30am dia bangun, nampak mama dah bersiap,terus dia kejar mama dia, mintak dukung....tak mau kena tinggal..
hehe..nak tinggal apanya sayang...mama n papa nak pergi kerja...adli kena pergi rumah ibu...petang nanti mama jemput sayang ye...
Nanti kat rumah ibu, adli makan ye bubur yg mama siapkan ni..SEDAP...
Mama sayanggggg sama Adli...
Mama pegi work ya sayang..

Thursday, August 20, 2009

Wednesday, August 19, 2009

Solid Works


Papa pergi Kursus SolidWorks selama 1 minggu (17~21 August 2009).
Adli rindu dengan papa tapi gembira juga coz mama tak hantar pergi rumah ibu....atuk & wan ada temankan mama n adli....

Saturday, August 15, 2009

Wednesday, August 12, 2009

Menantikan Saat Kedatangan Ramadhan


KELEBIHAN RAMADHAN

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

  1. Abu Hurairah menyatakan :
    Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan.

    -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-


  2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud:
    Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.

    - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-


dipetik daripada: http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Ramadhan.html

Monday, August 10, 2009